Bröllopet konkurrerade inte med länsstyrelsens verksamhet, framhåller länsråd Håkan Eriksson.

Länsråd försvarar slottsbröllop

Länsrådet Håkan Eriksson ser inget fel i att Mats Svegfors ordnade bröllop för en av sina döttrar på Västerås slott i mars förra året, en och en halv månad efter det att han slutat som landshövding. Principer ska tillåta undantag, menar han.

– Det kändes väldigt naturligt att han skulle kunna få göra det, det finns ju inga principer som inte kan ha ett undantag. Jag tycker väl att det här får väl ses som ett rätt unikt tillfälle när Mats Svegfors efter nio år lämnade länsstyrelsen, säger länsrådet Håkan Eriksson.

Mats Svegfors var sedan 1 februari vd för Sveriges Radio, men bodde med regeringens tillstånd kvar på slottet. Bröllopet på slottet för en av Mats Svegfors döttrar hölls i mars förra året, när han inte var landshövding längre.

Alla kostnader för bröllopet betalades av Mats Svegfors, men länsstyrelsen låg ute med sammanlagt 35 000 kronor för bland annat personal- och lokalkostnader, som Mats Svegfors betalade in i efterhand.

Efter den här händelsen har länsstyrelsen ändrat i rutinerna så att myndigheten inte ska ligga ute med pengar för sådana här privata tillställningar.

Länsstyrelsen hjälpte till bland annat med att boka personal och lokaler, dessutom användes representationsvåningen, trots att Mats Svegfors alltså inte var landshövding längre.

– I princip skulle man väl säga att vi kan inte ha ett sådant system där vi använder slottet på det sättet för alla och envar, det skulle stjälpa hela konstruktionen med slottet. Vi har ju väldigt mycket arrangemang på slottet som länsstyrelsen är huvudansvarig för, det här var ju inget arrangemang som länsstyrelsen var huvudansvarig för. Men det konkurrerade ju inte på något sätt med någon annan tillställning så därför tycker jag det är okej, säger länsråd Håkan Eriksson.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista