Fler barn kan behöva skolskjuts.

Barn på friskolor vill också ha skolskjuts

Riddarhyttans hem- och skola förening vill att barn som behöver skolskjuts till friskolan Olympica på orten ska få samma möjlighet till det som barn på den kommunala skolan i Skinnskatteberg. 

Hem- och skolaföreningen har därförskrivit ett brev till kommunen.

– Behovet av skolskjuts är precis lika stort oavsett om man bor utanför Skinnskatteberg eller Riddarhyttan. Alla invånare i kommunen bör ha samma rättigheter och förmåner oavsett var man bor, säger Anna Jansson som är representant för hem- och skola föreningen i Riddarhyttan.

Det finns ingen kommunallag som styr hur kommunen gör med skolskjutsar till barn som går i friskolor utan det är upp till kommunen själv att bestämma. Lars Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg kommenterar kritiken:

– Jag kan förstå att man kan resonera på det viset men det är ju ändå så att de föräldrar och familjer som har valt att gå i andra skolor än den kommunala har gjort ett val och i det här sammanhanget har vi bestämt oss för att följa den linjen som är rådande praxis här, säger Lars Andersson till P4 Västmanland. 

Lars Andersson menar att kommunen gör det de är skyldiga till enligt lag och menar att Olympicaskolan kan stå för skolskjuts. Anna Jansson, representant för hem och skolaföreningen i Riddarhyttan.

– Det är precis den orättvisan vi vill komma ifrån, att man ska behandla alla kommuninvånare lika. Och vi tycker också det vore fel att kräva av Olympicaskolan att stå för skolskjutsar, skolpengen de får skall gå till undervisning och de får ingen ersättning för skolskjutsar, då skulle ju våra barn få färre undervisningstimmar och sämre kvalitet på undervisningen, säger Anna Jansson.

Kommer brevet från föreningen att leda till något i förlängningen, vi ställde frågan till Lars Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg:

– Som lagstiftningen och reglerna är nu så tror jag inte det kommer att göra någon skillnad, jag tror att vi är eniga om det här inom politiken att vi ska ha det här linjen, säger han.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista