Elisabeth Unell

Svårt att göra budget för nästa år

Trots att det bara är mars månad är det nu dags för politikerna i Västerås att påbörja arbetet med nästa års budget. Det kan bli en tuffare budget som väntar 2011, och det är svårt att göra den eftersom förutsättningarna är så osäkra, enligt Elisabeth Unell, moderat kommunalråd i Västerås.

– Som det ser ut nu så vet vi ju inte vad vårpropositionen kommer att ge, om det blir några ytterligare statsbidrag till exempel. Så det finns många osäkerhetsfaktorer när det gäller budgeten, säger Elisabeth Unell.

Styrelser och nämnder får enligt de budgetdirektiv som skickats ut samma budgetramar 2011 som i år, men därutöver ska alla nämnder och styrelser göra en prioriteringslista för att få ett underlag att fatta beslut efter, säger Elisabeth Unell. Men hon påpekar det inte behöver betyda att det blir några neddragningar.

Andra osäkerhetsfaktorer nästa år är skatteintäkterna och försörjningsstödet, det som tidigare kallades socialbidrag. Ytterligare en fråga är hemtjänsten. Det är osäkert hur många som behöver hemtjänst och hur många som kommer att använda sig av RUT-avdraget, enligt Unell.

Martin Vare
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".