Het debatt kring myggbekämpning

Myggbekämpningen i området kring Nedre Dalälven fortsätter att vålla debatt. Regeringen vill ge dispens för utökad myggbekämpning, vilket gläder den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pia Nilsson från Sala, medan Lennart Gladh på Världsnaturfonden upprörs.

I ett brev skriver miljöminister Andreas Carlgren att regeringen kan komma att ge dispens för myggbekämpning i vissa områden kring Nedre Dalälven. Detta som ett svar på en fråga från Pia Nilsson. Pia Nilsson är nöjd med svaret från miljöministern, och hoppas att regeringen ska ge dispens så att bekämpningen kan genomföras i sommar.

– Jag är nöjd med svaret ( ... ) nu hoppas jag också att det här kommer att bli en väldigt smidig process, precis som andan i svaret säger. Så jag hoppas verkligen att det här kommer att bli bra, i synnerhet för alla människor och även djur som vistas i Nedre Dalälvem med omnejd, säger Pia Nilsson.

Miljödomstolen sa nyligen nej till utökad bekämpning av mygg i området kring Nedre Dalälven. Bland annat ansåg miljödomstolen att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts var för dålig, och att det därför inte gick att avgöra vilka konsekvenser bekämpningen skulle få för miljön. Pia Nilsson skrev då ett brev till miljöminister Andreas Carlgren och undrade vad han skulle göra för invånarna i Nedre Dalälvsområdet som drabbas av myggplågan. Andreas Carlgren svarar att han och regeringen kommer att agera för en dispens, för att förra årets akuta problem med myggor i Nedre Dalälvsområdet inte ska upprepas.

Lennart Gladh på Världsnaturfonden menar att regeringen kör över miljödomstolen och han upprörs över Andreas Carlgrens svar.

– Det tycker jag är märkligt, jag tycker att det är illa nog när regeringen kör över sina egna myndigheter, men om man inte heller bryr sig om domar, i det här fallet då i miljödomstolen så är det ju mycket märkligt. Miljödomstolen säger ju att miljökonsekvensbeskrivningen är dålig och har brister, så att i praktiken så bryr man sig inte om miljödomstolens dom, säger Lennart Gladh.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".