Stort ansvar för Orler på nya jobbet

I måndags utsågs förra länspolismästaren i Västmanland, Ann-Marie Orler, till högsta chef för FN:s polisstyrka. Det nya uppdraget innebär både att vara rådgivande och ha ett operativt ansvar, säger hon.

– Det är faktiskt lite både och kan man säga. Det är naturligtvis de här 17 missionerna där vi har poliser, de har ju en polischef på plats och de har också en chef för missionen på plats som är de direkta operativa ledarna, men rollen härifrån är ju mer att se till att rekrytera och rotera personal så att de har kompetent personal ute i missionerna.

Hon fortsätter:

– Rollen är ju att vara FN:s rådgivare i polisiära frågor.

Förordnandet som Anne-Marie Orler har är på två år. Hon har de senaste två åren varit biträdande chef för FN-polisen, men sedan i måndags är hon alltså högsta chef för polisstyrkan.

Förra veckan besökte hon Haiti och på frågan inför vilka utmaningar FN-polisen står där svarar hon så här:

– Ja alla utmaningar som man kan tänka sig, tror jag. Det är oerhört svårbevakat. Vi har ju rapporteringar om övergrepp i de olika tältlägren som nu har växt upp som svampar ur jorden, folk har ingenstans att ta vägen. Så det är oerhört svårövervakat.

– Sedan är det ju en utmaning att försöka få den nationella polisen att komma tillbaks igen. De förlorade ju 30 procent av sin personal och 40 procent av byggnaderna, säger Ann-Marie Orler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista