Liv Lötberg på Björnön. Arkivbild: SR

Björnön ska fräschas upp

Nu ska naturreservatet Björnön utanför Västerås renoveras. Målet är att åter få fram de ek- och hassellundar som i dag nästan kvävs av all gran som planterats på ön.

I går informerades västeråsarna om planerna, en av dem som kom till informationsmötet i stadshuset var Doris Toftemyr från stugföreningen i Vinterviken och hon var positiv till gallringsplanerna:

– Ja, det blir jättebra. För granen har tagit över och kväver all annan växtlighet, framför allt lövträden, säger hon.

Även om inte fullmäktigesalen i stadshuset var full så var de västeråsare som tagit sig dit mycket intresserade av kommunens planer på en restaurering av ön.

Nu handlar det om att ta fram den unika växtlighet som fanns på Björnön innan 1930, då ön fortfarande ägdes av grevparet på Gäddeholm och där godsets får betade och höll landskapet öppet. På den tiden fanns heller ingen bro över till ön, det var bara västeråsare som hade båt som kunde ta sig dit.

Nu ska grova tallar, enbuskar, hagtorn och nyponros som växer runt Björnögården få mer plats att växa och gran och björk ska rensas bort för att lämna plats åt flerhundraåriga ekar och hassel på norra Björnön.

Ekologen Jan Malmgren och biologen Liv Lötberg är entusiastiska:

– Vi börjar med gallringen innan man ens kommit in på Björnön, vid kanotföreningen. Där ska vi gallra så att man ser Mälaren bättre.

Sedan är det ett stråk från Björnöbron fram till badet som ska gallras, säger Liv Lötberg.

– Det vi gör nu är att försöka återskapa en nästan pastoral natur, med lite parkkänsla. Kanske det först kommer att täcke av vitsippor och blåsippor i botten. Sedan har du skir hassel som står som ett buskskikt precis över och ovanför det sticker det upp vidkroniga ekar. När vi får ordning på det här så kommer det att bli ett väldigt fint landskap, säger Jan Malmgren.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".