LO-manifestation för timanställda

Igår kväll höll LO en manifestation i Västerås för att uppmärksamma situationen för de timanställda. Ett knappt 100-tal personer kom för att bland annat lyssna till LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Per Bardh menar att villkoren för timanställda ofta är dåliga, och de måste hålla sig tillgängliga och beredda på att arbeta om arbetsgivaren skulle ringa.

– Arbetsmarknaden har kraftigt förändrats den senaste tiden och allt fler företag väljer att säga upp folk och istället ta in bemanningsföretag. Och de anställda i bemanningsföretagen har en ganska osäker tillvaro, de vet inte om de kommer tillbaka till samma jobb dagen därpå, säger Per Bardh.

Enligt Per Bardh är villkoren för de timanställda på många sätt är sämre än för fast anställda, de vet inte hur mycket jobb de kan få och inte när, och de kan vara tvungna att sitta hemma och vänta på att arbetsgivaren ska ringa. Men tycker Per Bardh då att facket i så fall har gjort tillräckligt för att hjälpa de timanställda?

– Krav har vi nog ställt men sedan om vi har lyckats få igenom våra krav... det kanske har varit en tid då vi inte har lyckats lika bra, säger Per Bardh.

En av dem som kom och lyssnade på Sigmatorget var Veronica Gerlström som jobbar på Bemanningstjänst inom Pro Aros i Västerås.

– Man jobbar ju heltid i huvudet om inte mer, och sedan på papperet kanske man kommer upp i en 80 timmar i månaden ungefär. Alltså, det är ju inte roligt, jag är ju 34, jag vill ju ha en normal inkomst som alla andra har.

– Det är tack vare att jag är sambo som jag klarar mig, jag skulle inte göra det annars, säger Veronica Gerlström.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista