Ny matta satte stopp för möten

I Ransta har man tidigare haft en livaktig bygdegård, där man haft allt från bröllopsfester till sitt-gymnastik för äldre. Men det har en ny plastmatta och nya regler i köket satt stopp för. Nu står man utan en större samlingslokal, och det är förödande för hela byn, anser Sören Sennebring, ordförande i Ranstaortens PRO.

– Behovet av en riktig bygdegård i Ransta är enormt. Och det är inte bara PRO som behöver en större lokal, vi är ju bara en av föreningarna här i byn, säger Sören Sennebring.

– Men nu riskerar all mötesverksamhet att försvinna eftersom vi inte har någonstans att vara.

Bygdegården är ingen enskild byggnad, utan inhyst i Ransta skola. Det är i gymnasiksalen som man hållit aktiviteter och fester. Men nu är det alltså slut med det. Allt på grund av en ny plastmatta som las in i gymnastiksalen under jullovet.

– Man måste ha speciella, vita gymnasitikskor på sig för att få gå på den mattan. Bord och stolar får inte ställas ut och man får inte dra in en rullator, för då blir det märken på den här fina mattan, berättar Sören Sennebring.

Köket på skolan får inte heller användas längre av hygienskäl, eftersom skolmaten numera lagas på plats.

Nu är byns enda samlingslokal stationscafét, men där kommer det bara in 50 personer. Ranstaortens PRO har idag 143 medlemmar.

– När vi ska vara där, på stationscaféet, då får vi begränsa antalet deltagare framöver. Likandant får du göra om du ska gifta dig och hålla bröllopsfesten i byn. Då får du bara bjuda in 50 personer för fler gäster får inte plats, säger Sören Sennebring.

Audrey Erath
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista