Brunnar grävs fram i Västerås

För att minska risken för översvämning när snön smälter, rensas just nu flera tusen brunnar i Västerås från snö så att smältvattnet kan rinna ner i brunnarna. Fastighetsägare uppmanas också att skotta fram brunnar utanför sina hus.

Det är ett stort arbete som pågår för att få bort snön, berättar Ulf Palm, vid tekniska nämndens stab i Västerås.

– Vi arbetar intensivt, sedan en dryg månad tillbaka håller vi på att köra bort snö för fullt här i Västerås eftersom det har fallit så mycket snö och flera nya snötippar har öppnats. Men nu när vädret har blivit lite mildare börjar vi rensa bort snö, dels för att det inte ska rinna ned så mycket vatten och dels för att öppna upp rensbrunnarna, det finns 9 000 i stan, säger Ulf Palm till P4 Västmanland.

Kommunen ansvarar för detta på de flesta gator, men det finns områden där det är samfälligheter och bostadsrättsföreningar som har ansvaret för att snön forslas bort.

– Genom att hacka fram brunnarna underlättar man snösmältningen och som privat villaägare kan man ju undvika skador genom att ta bort snön närmast huset och grunden, säger Ulf Palm.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista