Oväntat överskott i Köping

Köpings kommun avslutade fjolåret med ett överskott på 26 miljoner kronor. Detta trots dystra prognoser i början av året som talade om underskott på många miljoner.

– Med tanke på hur det såg ut i början av 2009 så såg det väldigt dystert ut, säger Elizabeth Salomonsson (S), kommunalråd i Köping.

– Vi tog tag i det genast och beslutade om olika åtgärder.

Sparade ni för mycket?

– Nej, det vill jag inte påstå. Med tanke på de prognoser vi hade var vi tvingade att göra någonting, säger hon.

Det är många kommuner i Sverige som har slutat på överskott.

I Köpings fall är förklaringen flera faktorer som dragit åt rätt håll. Sänkta arbetsgivaravgifter, lägre avtalsförsäkring, färre sjukskrivna, till exempel.

Men i kommunen har alla anställda i olika delar av kommunen sparat och gnetat. Man har tagit in färre vikarier än tidigare. Man har förändrat reglerna för vilka tider barn får vara i förskolan, och man har dragit in busslinjerna nummer 5 och 6 inne i köping.

Men med 26 miljoner i vinst, skulle man då inte kunna börja köra bussarna igen, till exempel?

– Så fungerar det inte. Vi måste titta på framtiden också. Vi måste klara behovet av förskola och behovet av äldreomsorgen i framtiden, säger Elizabeth Salomonsson.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista