Matilda, Emmy och Pontus på Tuppkärrsskolan i Surahammar

Skolluncher serveras för tidigt

Sju av tio västmanländska kommuner riskerar trötta och orkeslösa skolbarn på eftermiddagarna. De serverar nämligen skolmaten tidigare än klockan elva, trots Livsmedelsverkets rekommendationer om att det är för tidigt. I Surahammars kommun serveras första skollunchen redan klockan halv elva för de yngsta barnen.

- Många av de här barnen får frukost vid halv åtta på fritids och åker sen hem tidigt så då måste vi lägga lunchen tidigare för att de ska hinna äta, säger restaurangchefen Agneta Odehag som ansvarar för maten från förskolan till äldreomsorgen.

Vid en rundringning som P4 Västmanland gjort i länet visade det sig att bara tre av tio kommuner följer rekommendationerna från Livsmedelsverket och serverar skollunchen efter klockan elva. Och ofta är det just schemaläggningen som gör det svårt att hålla mattiderna.

På Tuppkärrsskolan i Surahammar äter de yngsta barnen klockan halv elva. Rektor Joachim Cederholm är fullt medveten om att maten borde serveras senare och säger att man ska försöka få till schemat lite bättre till höstterminen så att inga barn behöver äta lunch innan klockan elva.

När P4 Västmanland besökte Tuppkärrsskolan hade förstaklassaren Emmy Henriksson precis svalt sista tuggan med kött och ris.

- Jag brukar hålla mig mätt ett par timmar efter lunchen och om jag blir hungrig frågar jag om jag kan få frukt på fritids sen, säger Emmy.

Och favoritmaten i skolan rådde det ingen tvekan om. Både Emmy och klasskompisarna Matilda och Pontus var helt eniga.

- Pannkakor är det allra godaste!

Ida Nilsson
nyheterna@vstm.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".