Arbetsmiljöverket om kritiken mot Volvo i Köping

Enligt Michael Nilsson, utredare på Arbetsmiljöverket, var det en rad omständigheter som gjorde att dödsolyckan på Volvo Personvagnar i Köping för ett år sedan inträffade.
Dels fanns tekniska brister - bland annat var inte strömmen till maskinen avslagen, trots att elektikern var inne i maskinen. Dels fanns brister i företagets säkerhetsrutiner och arbetsmiljöarbete - bland annat när det gäller instruktioner som ska finnas vid underhållsåtgärder; rutiner som ser till att anställda har tillräckliga kunskaper om hur man undersöker risker i sitt jobb. Arbetsmiljöinspektionen kommer i februari att göra en inspektion på Volvo för att undersöka vad man gjort för att åtgärda bristerna i organisationen. Något rättsligt efterspel blir det däremot inte - för två veckor sedan beslutade åklagare att inte väcka något åtal efter olyckan. Åklagarens bedömning vill Michael Nilsson inte lägga sig i. Han säger till P4 Västmanland att Arbetsmiljöverket har ett annat uppdrag än åklagarmyndigheten: - Vi har ju att besvara framför allt tre frågor: Vad har hänt, varför har det hänt och hur kan det förhindras. - En åklagare letar efter någon person som är ansvarig för att ett brott har begåtts, säger Michael Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".