Protester mot moms på second hand-prylar

De ideella hjälporganisationernas verksamhet hotas av ett förslag om att lägga moms på second hand-försäljningen. Både kunder och organisationer protesterar.
Namninsamlingar har nu startats för att stoppa förslaget om att införa moms på så kallad "ideell second hand-försäljning". Det handlar bland annat om Frälsningsarméns, Röda Korsets och Läkarmissionens försäljningsställen. I butiker runt om i länet ligger namnlistor, och hos Myrorna i Västerås har över 300 personer skrivit på. - Jag tycker inte att man ska lägga på moms på second hand-varor. Varorna har ju redan varit momsbelagda en gång tidigare, säger Ing-Britt Nyström, en av de kunder som hittills har skrivit på listan i Myrornas butik. Det är finansdepartementet som har lagt ett förslag om moms på den här typen av försäljning. I botten ligger krav från EU på att momslagstiftningen ska harmoniseras mellan länderna. Förslaget är nu ute på remissrunda, och så gott som samtliga ideella organisationer i Sverige är emot förslaget. För Myrornas del handlar det om överlevnad. - Vi kan inte höja våra priser mer. Om moms införs är jag inte säker på att Myrornas butik i Västerås kommer att finnas kvar, säger Margareta Kant-Beskow, butikschef för Myrorna i Västerås. Vinsten från Myrornas 25 butiker i Sverige går idag direkt till Frälsningsarmens sociala verksamhet. I Västerås driver man t ex Furan, ett boende för missbrukare. - Fjolårets vinst på 15 miljoner kronor kan helt raderas ut om momsen införs. Och självklart får det konsekvenser för den sociala verksamheten, säger Margareta Kant-Beskow till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".