Ytterligare Salaskolor hotade

Det går inte att få ordning på skolans ekonomi utan att fortsätta att lägga ner skolor. Det säger barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sala, Bernt Götelid.
Barn- och utbildningsförvaltningen i Sala tvingas arbeta om årets budget sedan kommunens revisorer kritiserat förvaltningen för att lägga ut mer pengar än vad kommunfullmäktige tilldelat. Totalt handlar det i år om att minska kostnaderna med knappa fem miljoner kronor, och det klarar man inte utan att fortsätta att lägga ner skolor. Det konstaterar nämndens ordförande Bernt Götelid. - Vi måste fortsätta rationalisera, och ju färre enheter vi har, desto billigare blir driftskostnaderna. Det kommer också att resultera i en viss förtätning i de skolor som blir kvar. - En verksamhet som kostar lika mycket som sparbehovet är, är musikskolan. Det är dessutom en frivillig verksamhet vilket gör det extra känsligt, säger Götelid. Någon möjlighet att minska antalet lärare för att spara de fem miljonerna tror Götelid är orealistiskt. Då skulle man behöva plocka bort 30 tjänster, vilket skulle innebära att de öronmärkta statliga så kallade Wernerssonpengarna går förlorade nästa år. De pengarna finansierar i dag 48 tjänster, och tillsammans med de 30 som då skulle tas bort i år skulle Sala få landets lägsta lärartäthet, och det är en orimlig situation, menar Bernt Götelid. Kvalitén på högstadieskolan är redan i dag ifrågasatt eftersom Salas elever har länets sämsta betyg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".