Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilka västmanlänningar mår bäst?

Arbogaborna tycks må bättre än andra västmanlänningar. I alla fall om man jämför antalet sjukdagar i genomsnitt per person och år.
Det visar en jämförelse av ny statistik från Folkhälsoinstitutet, som gäller år 2000. Arboga har både lägst sjukskrivning i länet och färre sjukdagar i genomsnitt per person och år än riket som helhet, både bland kvinnor och män: För kvinnorna 53 dagar i snitt mot rikets 57. För männen 32 dagar, mot rikets 40. Vid sidan av Arboga är det bara män i Västerås som har färre sjukdagar än männen i riket som helhet. Sedan har kvinnor i Västerås och såväl kvinnor som män i resten av länets kommuner fler sjukdagar än riket som helhet. Kvinnorna i länet är längst sjukskrivna i Hallstahammar - i 81 dagar mot rikets 57, och männen i Skinnskatteberg - i 55 dagar mot rikets 40. Kvinnor är alltså mer sjukskrivna än män. Generellt sett är både män och kvinnor längre sjukskrivna i alla kommuner norr om Västerås och i Köping-Arboga-Kungsörs-området. - Ja, det stämmer ju med vårt mönster att större städer har en bättre situation än mindre orter, säger utredaren Karin Melinder vid Folkhälsoinstitutet, som än så länge inte har några studier som kan förklara det ena eller andra: - Det här är ju en första studie som jag har gjort, och den leder ju till många frågor i fortsättningen.
Här följer statistik för varje kommun i Västmanlands län, hämtad från Folkhälsoinstitutet. Den första siffran avser antalet sjukdagar i genomsnitt per person och år för män och den andra siffran det samma för kvinnor, år 2000. I riket som helhet är männen sjukskrivna i genomsnitt 40 dagar per person och år och kvinnorna 57 dagar: Arboga 32/53 Fagersta 48/79 Hallstahammar 48/81 Heby 51/73 Kungsör 44/63 Köping 42/62 Norberg 42/78 Sala 45/75 Skinnskatteberg 55/74 Surahammar 42/72 Västerås 38/61
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".