Kritik mot Salaskolor

Flera skolor i Sala kommun får kritik av Skolinspektionen för att kunskapsresultatet hos eleverna är för lågt. I Västerfärnebo gick mer än hälften av eleverna ut nian förra året utan fullständiga betyg. Det visar den granskning som Skolinspektionen just nu genomför av kommunens skolor.

– Vi har ju genom åren haft en bra mycket högre betygsnivå här ute i Västerfärnebo, men under förra våren hände ju någonting som inte hänt på många år. Det gjorde att vi direkt på hösten fick börja titta på vad som brister, säger Curt-Åke Larsson som är rektor på Västerfärnebo skola.

Förklaringen till det låga resultatet var bland annat att många elever i nian förra året struntade i ett av 17 ämnen. Det drog ner statistiken. Eleverna la istället krutet på att bli godkända i övriga 16 ämnen för att kunna komma in på gymnasiet. Med facit i hand så borde skolledningen ha satt stopp för det här, säger rektorn.

Men det är inte bara Västerfärnebo skola som får kritik. Även Ekebyskolans elever har till exempel för låga kunskapsresultat, enligt Skolinspektionen. Där går endast drygt hälften av eleverna ut nian med fullständigt betyg.

Skolinspektionen granskar nu under våren alla skolor i Sala kommun. Den rapporten blir klar i slutet av maj.

Myndighetens kritik har gett effekt på Västerfärnebo skolas arbete, säger rektorn Curt-Åke Larsson.

– Framför allt att analysera situationen oftare.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se