Maria Lindelöf (KD)

Unga kan sommarjobba som företagare

Ungdomar i Västerås med ambitioner att starta eget företag erbjuds att under fyra veckor i sommar med 2 000 kronor i handen starta, driva och avveckla ett företag.

Maria Lindelöf, ombudsman för Kristdemokraterna i Västmanland är en av de som plockat upp idén, som i grunden kommer från Länsstyrelsen i Västernorrland.

– Vi tränar våra ungdomar hela tiden att bli arbetstagare. Det är någon annan som ska driva företaget och jag ska få jobb där. Här ges man möjlighet att utveckla sin egen idé och faktiskt kunna tjäna pengar på det under sommaren, säger Maria Lindelöf.

– Vi testar nu under sommaren. Vi vet inte i dagsläget hur många platser det kommer att bli, men pengarna kommer att tas från budgeten för kommunala feriearbeten, fortsätter hon.

Är det här ett sätt att slippa ordna sommarjobb åt ungdomar?

– Nej tvärtom. Det här handlar ju om att man tar vara på ungdomarnas initiativförmåga och kunna utveckla sina egna idéer. Så det är ju snarare tvärtom att vi verkligen breddar möjligheten att ha sommarjobb, säger Maria Lindelöf.

Martin Vare
nyheterna.vstm@sr.se

Liselotte Karlsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista