Åklagare hinner inte läsa in sig på fallen innan rättegång.

Åklagare i kris får konsulthjälp

En konsult ska utreda arbetssituationen för åklagarna i Västerås. Det senaste året har situationen blivit akut, då sjukskrivna och tjänstlediga åklagare inte har ersatts.

Det är åklagarmyndigheten i Stockholm som anlitat konsulten.

För en tid sedan besökte fackförbundet Jusek åklagarkammaren i Västerås och de såg en arbetsplats med slutkörd personal, berättar Oskar Strömblad, central facklig förtroendeman för åklagarsektionen inom Jusek. 

– Det är väldigt ansträngt och personalen upplever att de har svårt att se en ljusning. Just när det gäller belastning, hur man upplever sin arbetssituation och det sätt myndigheten bemöter personalens oro. Man efterfrågar en större förståelse från ledningens sida, säger Oskar Strömblad. 

Enligt åklagarmyndigheten i Stockholm ska det idag finnas 17,4 åklagartjänster besatta i Västerås.

Men när vi kontrollerar med åklagarkammaren är det 11,5  åklagare i tjänst. Nio jobbar heltid och tre jobbar deltid. 

Sedan har man hjälp av ytterligare två personer som går åklagarutbildning, men de får inte ha rättegångar eller producera någonting ännu. Tre åklagare är heltidssjukskrivna. 

Sammantaget får det här till följd att rättegångar får ställas in eller skjutas på framtiden och att åklagarna i vissa fall inte hunnit läsa på innan de ska ha en rättegång.

På åklagarmyndigheten i Stockholm är man medveten om problemen och nu ska alltså en oberoende konsult granska verksamheten i Västerås, både ledning och arbetssätt. 

– Det pågår ett arbete, det gör det, säger Urban Svenkvist, områdesansvarig för åklagarkammaren i Västerås. 

Enligt Urban Svenkvist finns det ingenting personalen mer kan göra för att underlätta sin situation. 

Men hur är det med ledningen? 

– Det är ju det vi ska ta reda på nu. Vi håller på att titta på det tillsammans med ledningen, säger Urban Svenkvist, områdesansvarig för åklagarkammaren i Västerås.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".