Tvisteförhandling om sparkad rektor

Lärarförbundet kräver nu en tvisteförhandling om uppsägningen av förra rektorn på Västerskolan i Västerås och Lindgårdsskolan i Fagersta, Nina Ericsson.

Det var i början av februari som Västervåla-Västanfors församling, som driver Västerskolan i Västerås och Lindgårdsskolan i Fagersta, beslutade sig för att säga upp rektorn eftersom man ansåg att hon misslyckats med uppgiften att vara rektor för de båda skolorna.

Enligt Henrik Rydberg, kyrkoherde i församlingen och vd för skolorna, var det lärarförbundet på Lindgårdsskolan i Fagersta som tog upp problemen med rektorn vilket ledde till att rektorn Nina Ericsson fick gå.

Men samma fackförbund centralt vill inte acceptera uppsägningen och begär nu alltså en tvisteförhandling. Göran Beck på Lärarförbundet berättar varför:

– Det är ju så att vi anser att arbetsgivaren inte har saklig grund för uppsägningen.

Vad skulle Henrik Rydberg gjort istället för att säga upp rektorn?

– Nu har vi ju inte inlett tvisteförhandlingarna än och under den tiden så brukar vi inte kommentera vilka skäl och så utan det blir en diskussion direkt med arbetsgivaren. Det är precis det vi vill diskutera med arbetsgivaren, vad vi anser att de borde ha gjort, säger Göran Beck.

Kommer ni att yrka på återanställning eller skadestånd?

-- Vilken lösning det blir får vi se i förhandlingarna men man yrkar alltid på skadestånd när man begär en tvisteförhandling, säger Göran Beck.

Enligt Göran Beck börjar tvisteförhandlingarna troligen i slutet av nästa vecka.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista