Barkarös Louise Engström och Erik Andersson hade stöd av tre experter. Foto: Monica Elfström/SR.

Barkarö fick ge sig i kvartsfinalen

Barkarö skola från Västerås kämpade hårt i tisdagens spännande och jämna kvartsfinal, som avgjordes först i den avslutande Stegen. Men Louise Engström och Erik Andersson från Barkarö fick se sig besegrade. Det blev Vilans skola från Nacka som gick vidare till semifinal.

Det var en spännande och jämn kvartsfinal där Barkarö skola mötte Vilans skola från Nacka och Bryngeltorpskolan från Nyköping.

Alla tre lagen inledde med att svara rätt på den första frågan som handlade om det spektakulära rånet mot en värdedepå i Stockholm förra hösten.

Men sedan började lagen dela på sig, även om det inte handlade om många poängs skillnad.

Efter halva tävlingen hade Vilans skola från Nacka och Bryngeltorpskolan från Nyköping kammat hem 8 poäng vardera. Barkarö skola från Västerås hade då halkat litet efter och hade 5 poäng.

Tävlingens andra del inleddes med att lagens kunskaper i engelska sattes på prov. Både Barkaröskolan och Bryngeltorpskolan visste vad åska och jordbävning hette på engelska, medan Vilans skola missade på åskan och tappade ett poäng.

Sedan kammade Vilans skola hem full pott på frågorna om rymden men när det gällde djur så var det sämre ställt överlag. Inget av lagen fick något poäng.

Innan den avgörande Stegen delade Vilans skola och Bryngeltorpskolan ledning med 11 poäng var, medan Barkarö skola hade 8 poäng.

Alla tre skolorna satsade då allt och valde 5-poängsnivån, men det var bara Vilans skola från Stockholm som klarade att klura ut rätt svar som var Anders Lundin.

Därmed gick Vilans skola vidare till semifinal, som sänds i P4 i påsk.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".