Bygdegården är inhyst i skolans gymnastiksal.

Lösning om Ranstas bygdegård på gång

Igår var Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (C) i Ransta för att försöka hitta en lösning på problemet med bygdegården som inte går att använda till möten. Allt beror på en ny matta och på nya regler i köket - men nu har man en lösning i sikte.

I Ransta kan man inte längre använda bygdegården till möten, fester eller loppis. Allt på grund av en ny plastmatta och nya regler i köket.

Det är kommunen som har lagt in en ny matta i den kombinerade gymnastiksalen och bygdegården.

Igår var Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (C) i Ransta för att försöka hitta en lösning.

Och det var ett givande och konstruktivt möte, enligt Sören Sennebring, ordförande i Ranstaortens PRO.

En temporär lösning som presenterades var att bygga till ett litet extrakök i skolan och skaffa in ett antal mattor att lägga på det nya golvet.

Skolan i Ransta behöver också dessa mattor för att kunna hålla exempelvis föräldramöten och Luciafirande i gymnastiksalen, så det kommer skolan att köpa in.

Den permanenta lösning som de flesta på mötet fastnade för var, enligt Sören Sennebring, att bygga till stationscafét och i så fall starta en bygdegårdsförening.

– I så fall kunde man ha en ungdomsgård där på kvällstid och då kan pensionärerna vara där på dagarna, och så kan man ha fester där på helgerna.

Angående kostnaderna så kan man få 50 procent från Byggnadsstyrelsen om man bygger en bygdegård, enligt Sennebring.

 – Då kan man få 30 procent från kommunen, och så får bygdegårdsföreningen stå för resterande 20 procent - antingen i form av kontanter eller i form av egna arbetsinsatser.

Elisabeth Adolfsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".