Lugna puckar trots nedläggningshot

Riksidrottsförbundet vill lägga ned flera av idrottsgymnasierna med riksintag. Det skulle drabba bland andra ishockeygymnasiet i Västerås. Motivet till nedläggningen är att utbildningarna inte levererat tillräckligt många elitspelare. Något Göran Lundberg på ishockeygymnasiet i Västerås tycker är en sanning med modifikation.

– Vi har ju inte fått fram så många elitspelare som vi kanske önskat, men det beror ju också på att konkurrensen är väldigt stor mellan de här sexton ishockeygymnasieskolorna. Men det är ju också ett ställningstagande vi måste ta från skolans sida. Vill vi ha hit lovande spelare så kostar det ju lite pengar, säger Göran Lundberg.

Riksidrottsförbundets förslag, som just nu är ute på remiss gäller hur verksamheten ska utformas de närmaste åren. Enligt förslaget läggs flera av riksidrottsgymnasierna, bland annat för fotboll, hockey och simning, ned. Men Göran Lundberg ser ändå ljust på framtiden och säger att det finns planer redan nu på att göra om ishockeygymnasiet till ett så kallas regionalt gymnasium istället. Rent sportsligt blir det ingen större skillnad men ekonomiskt innebär det att VIK hockey, som närmaste samarbetspartner, får ta ett större ekonomiskt ansvar.

– Jag som har jobbat i drygt tio år med att bygga upp den här verksamheten är såklart orolig för att det skulle trappas ner och bli sämre nu när vi förlorar bidragen. Men jag tror och hoppas på en lösning, säger Göran Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista