Ann-Kristin Ekman och Ing-Mari Sandberg. Foto: Kennet Lindquist/SR.

Vård för spelmissbruk ska ses över

Spelmissbruk blir vanligare och vanligare enligt föreningen för spelmissbrukare. Och den vård som finns är inte tillräcklig. Det håller Ann-Kristin Ekman, moderat vice ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås, med om.

– Nej det tycker jag inte. Men det beror också på den påse pengar som vi har. Och när det gäller spelmissbruk så har det inte haft samma framträdande roll som det har i dag. Det säger Ann-Kristin Ekman, moderat vice ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås.

– Den största gruppen klarar öppenvård. Men det finns en grupp som absolut inte klarar det, för deras beroende är så oerhört starkt. För dem måste institutionsvård komma till stånd, säger Ing-Mari Sandberg, ordförande för föreningen för spelmissbrukare i Västerås.

Frågan har blivit uppmärksammad i och med att politikern Andreas Porswald har tvingats till en paus från politiken på grund av sitt spelmissbruk. Ing-Marie Sandberg har själv varit i samma situation. Hon tvingade för flera år sedan lämna sitt uppdrag som politiker på grund av sitt spelberoende. Och det finns ett oerhört stort mörkertal, menar hon.

– Det är tusentals människor i Västerås som sitter fast i det här missbruket, säger Ing-Marie Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".