Finskan blir starkare i Västmanland

Snart kommer både Västerås och Surahammar att kunna erbjuda kommunal service på finska. Regeringen kommer vid sitt sammanträde i dag att godkänna båda kommunernas ansökningar om att få bli finska förvaltningskommuner.


– Jag tycker det är jättepositivt besked att regeringen kommer att tillstyrka våran ansökan om att få bli det nittonde förvaltningsområdet i Sverige. Vi är på god väg redan nu att förbereda oss inom både äldreomsorgen och förskolan men inte minst på dialogsidan och där behöver vi utvecklas, säger kommunalrådet Roger Haddad (FP) i Västerås.

Han fortsätter:

– Men det här är ett viktigt stöd också för vårt arbete och jag hoppas också att det kommer att betyda något för våra finska invånare i förbättrad kommunal service.

Sedan årsskiftet ingår två kommuner här i länet, Hallstahammar och Köping, i ett förvaltningsområde med 16 andra kommuner i Mälardalen för finska språket. I de här kommunerna har invånarna rätt att använda finska i kontakten med myndigheter och rätt till äldreomsorg och förskola helt eller delvis på finska.

Västerås och Surahammar ansökte i höstas om att få ingå i det finska förvaltningsområdet.

I Västerås erbjuds redan viss kommunal service på finska, inom äldreomsorg och förskola, men det behövs mer, säger Roger Haddad:

– Inte minst kontakten med Västerås stad, servicekontoret, att ha mer information på hemsidan, översätta dokument och så vidare. Det tror jag kommer vara den största utmaningen och där vi initialt behöver lägga mer fokus på den närmaste tiden.

Annika Nordin
Merja Laitinen

nyheterna.vstm@sr.se