Fler skolor öppnar dörren för SD

Fler gymnasierektorer kommer den här valrörelsen att släppa in Sverigedemokraterna på sina skolor jämfört med valet 2006. Det visar en enkät som Lärarnas tidning gjort.

Kungsängsgymnasiet i Sala är en av skolorna som säger ja.

– Eftersom vi tillåter några partier så tillåter vi alla partier att ha bokbord hos oss. Vi har gjort upp ett program som innefattar de partier som önskar att komma, säger Björn Axelsson, rektor vid Kungsängsgymnasiet i Sala.

Frågan om vilka partier som ska få komma in på Kungsängsgymnasiet togs upp efter att Nationaldemokraterna blivit portade där och på flera andra skolor. Partiet gjorde en anmälan till Justitiekanslern, JK. Resultatet blev att får ett parti komma så får andra också göra det.

En enkät som Lärarnas tidning har gjort visar att 62 av 100 gymnasierektorer släpper in Sverigedemokraterna inför det här valet, vilket är betydligt fler än i förra valrörelsen. Då sa knappt tre av tio ja.

Och skulle det bli konflikter när partiet kommer till skolan får ledningen agera utifrån det, säger Björn Axelsson:

– Blir det bråk så får vi ju försöka klara av det och då tar vi ju till polishjälp om så behövs.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista