Smittskyddsläkare Jan Smedjegård

Cancervaccin till flickor

Nu erbjuds alla flickor i årskurs fem eller sex i Västmanland vaccin mot livmoderhalscancer. I Västerås startar vaccinationerna redan i höst. Det är bra, tycker smittskyddläkaren i Västmanland, Jan Smedjegård.

Vaccineringen ska ingå i det vanliga vaccinationsprogrammet i skolorna.

– Ja, jag tycker att det här är jättebra. Det här är ett effektivt och riskfritt sätt att skydda sig mot en allvarlig sjukdom, säger han.

Det är socialstyrelsen som har fattat beslut om att vaccineringen. Landstinget ordnar fram vaccinet och skolhälsovården vaccinerar.

Vaccinet har bäst effekt innan flickorna har börjat bli sexuellt aktiva, därför är det viktigt att vaccinera dem i unga år.

Vaccinationen är ett skydd mot det så kallade papillonviruset som sprids via oskyddat sex, precis som alla andra sexuellt överförbara sjukdomar. Det behövs tre doser för att skyddet ska vara fullgott.

Forskning har visat att det bland annat är just papillonviruset som leder till att kvinnor utvecklar livmoderhalscancer.

Det är en av de vanligaste cancersjukdomarna för kvinnor, näst efter bröstcancer, och kan leda till döden.

Därför, menar Jan Smedjegård, är det så bra att det går att vaccinera flickor mot viruset.

– Det här viruset är en viktig orsak till uppkomsten av livmoderhalscancer. Och vi har inte så många tumörformer där ett vaccin kan skydda mot sjukdomen. Det här är ju det första vaccinet som används mer generellt, säger Jan Smedjegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista