Fagersta

En månad med Mitt hjärta

För drygt en månad sedan tog företaget Mitt hjärta över Bergslagssjukhuset. Den första tiden har gått över förväntan, enligt företaget.

Det var den 1 februari som det privata vårdföretaget Mitt hjärta tog över närsjukvården vid Bergslagssjukhuset i Fagersta för Landstingets räkning.

– Det har gått över förväntan. Verksamheten är igång och rullar, inga svåra missöden. Allt går enligt plan, säger Anna Hammarström, vd för Mitt hjärta.

Några saker har fungerat mindre bra, till exempel tillgängligheten. Patienter har suttit länge i telefonkö och sedan fått veta att de får återkomma nästa dag.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Men man har en dålig medvetenhet bland befolkningen om vilka samtal som ska till oss och vilka som ska till sjukvårdsupplysningen. Där måste vi utbilda befolkningen.   

En fråga som både Fagerstaborna och företaget ställde sig var hur det skulle gå med rekryteringen av familjeläkare. I dag jobbar två fasta läkare och två vikarier på familjeläkarmottagningen.

Fler läkare är på gång, enligt Anna Hammarström, och hon tror att alla tjänster kommer att vara tillsatta efter sommaren. Men alla läkare kommer inte att vara färdigutbildade specialister i allmänmedicin.

– Tre är under utbildning, en kommer möjligen att vara klar redan när han tillträder. Två är färdiga specialister.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".