MP går framåt på båda benen

I landstinget sitter Miljöpartiet med i den borgerliga majoriteten, men på riksplanet har de valt vänsterblocket. Men inom landstinget kan det bli både höger och vänster omvartannat, efter valet säger Lars Flodin, en av de två toppnamnen på partiets lista i Västmanland.

I går spikades Miljöpartiets landstingslista i Västmanland. Det blir miljökonsulten Barbara Conte från Västerås och samhällsekonomen Lars Flodin från Hallstahammar som toppar listan.

Inom landstinget kan det bli både höger- och vänstersidan omvartannat, efter valet säger Lars Flodin.

– Det handlar inte om höger eller vänster, vi vill framåt. Det är bara så och vill du fram så behöver man varannan gång ta vänsterbenet och varannan gång högerbenet, i princip, säger Lars Flodin till P4 Västmanland.

– Om du röstar rött så röstar du egentligen egoistiskt på det kollektiv som arbetar, och röstar du blått röstar du egoistiskt på ägande. Men vi försöker snarare se till solidariteten över hela fältet med djur, natur, kommande generationer osv, säger han.

Om man ser historiskt är det ju väldigt många som haft den här ambitionen och sedan i slutänden så hamnar man ändå i det ena eller det andra blocket. Kommer väljarna att få något besked före valet?

– Det blir definitivt inte att köpa grisen i säcken, det är snarare så att man köper något bra när man köper Miljöpartiet, sedan vad vi kan göra är ju att dra endast de röda eller blåa åt rätt håll så att de får en mer hållbar politik som verkligen gynnar alla medborgare och inte bara vissa grupper, säger Lars Flodin.

Vågar jag rösta på Miljöpartiet och riskera att väja ett block som jag absolut inte kan förlika mig med att jag har röstat på?

– Givetvis kan man riskera att vi samarbetar med någon som du inte vill att vi samarbetar med. Men samtidigt handlar vi inte utifrån vänster eller höger utan vi handlar framåt mot framtiden, och då betyder det att vi aldrig kommer att gå med på att samarbeta i frågor som är långt ut på kanten vänster eller höger, det är frågorna i mitten snarare, säger Lars Flodin till P4 Västmanland.

Martin Vare
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".