Bergslagssjukhuset i Fagersta.
Fagersta

Många tror på Mitt hjärta

Sedan drygt en månad tillbaka ansvarar företaget Mitt Hjärta för närsjukvården i Fagersta. P4 Västmanland åkte dit.

På Bergslagsjukhuset i Fagersta är det mesta sig likt. Men vissa skyltar är utbytta och personalen har svarta istället för vita kläder.

Det har nu gått en dryg månad sedan vårdföretaget Mitt hjärta tog över ansvaret för närsjukvården i Fagersta för landstingets räkning.

Fagerstabon Sune Hartman har nyligen gjort en hälsoundersökning och han är nöjd med hur Mitt hjärta tar hand om patienterna.

– Jag ringde ena dan och fick komma hit nästa dag. Så det är lätt att få komma hit. Jag tycker också att de tar emot en på ett bra sätt. Jag är i alla fall nöjd, säger han.

De flesta Fagerstabor, som P4 Västmanland talade med, är liksom Sune Hartman nöjda, eller i alla fall försiktigt positiva till företaget Mitt hjärta. Men många tycker att det har gått för kort tid för att ha en uppfattning.

Några är mer kritiska och en patient tycker att väntetiderna är för långa. En annan tycker att privata företag inte ska ha med vården att göra överhuvudtaget.

Moderaten Dick Helsing, ledamot i Fagerstas kommunfullmäktige, åt lunch i Bergslagsjukhusets restaurang. Han tror att många Fagerstabor ändå är hoppfulla inför framtiden.

– Man är ganska luttrad här efter alla satsningar som har gjorts tidigare. Men man har nog en liten strimma hopp inför företaget som har kommit hit, säger han.   

Från fackligt håll tycker man det är för tidigt för att ha en ordentlig uppfattning om den nya arbetsgivaren.

– Den finns många föreslagna förändringar. Det gör att det är svårt för våra medlemmar att veta vad som kommer att hända. Men Mitt hjärta har tagit initiativ till att föra en dialog med oss och det tror jag våra medlemmar tycker är jättebra, säger Jani Stjernström, ordförande Vårdförbundet Västmanland.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista