Violin kan man inte lära sig spela i Surahammar. Foto: Staffan Löwstedt/SVD/Scanpix

Ingen musikskola i Surahammar

Surahammar är den enda kommun i länet som inte har någon kommunal musik- eller kulturskola. Vi har tidigare berättat om Kulturskolan i Västerås som utsetts till årets Musik- och Kulturskola, men i Surahammar finns alltså inte ens någon kommunal musikskola.

Det ser olika ut runtom i länet när det gäller hur mycket kommunerna satsar på de kommunala musik- eller kulturskolorna, men verksamheten finns i alla kommuner utom Surahammar.

– Det är inte så bra, för det är många som är intresserade av musik här, säger Jonas Trombly, skolelev i Surahammar.

– Jag tycker att det är kasst, säger hans kompis Noa Ringstad.

Jonas Trombly går och lär sig spela gitarr men måste åka till Växhuset i Västerås för att spela.

Enligt kommunalrådet i Surahammar Britt-Inger Fröberg finns idag bara vad hon kaller en "minikulturskola" där elever efter lektionstid i den vanliga skolan kan prova på musik, dans och annat, men i en betydligt mindre omfattning än i en musikskola. Den kommunala musikskolan lades ned för över tio år sedan, och någon nystart har inte gjorts sedan dess.

– Vi har väl helt enkelt inte prioriterat det under årens lopp utan nöjt oss med det kulturspår vi har, säger Britt-Inger Fröberg.

Tycker du att det räcker?

– Nej om man nu ska få önska så är det klart att kulturskolan är väl ett av de områden där jag kan tänka mig att man utökar så småningom.

Vad betyder det konkret, betyder det att det blir individuell musikundervisning på instrument och så vidare?

– Egentligen ska väl inte jag säga vad jag tycker om det, utan det får väl bli en politisk diskussion och framförallt också då på förvaltningsnivå, vad vi ska satsa på om vi skulle utöka det, säger Britt-Inger Fröberg.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista