Hälften kan få gå från nya Ramnäs Bruk

Det kan bli en halvering av personalstyrkan, från 65 till drygt 30, när företaget Scana Ramnäs - som gick i konkurs för fem månader sedan - räddas av två nya ägare.

De nya ägarna är dels Aktiebolaget Arvid Svensson från Västerås som köper 40 procent av aktierna, dels halvstatliga Svenskt Rekonstruktionskapital AB, som köper resterande 60 procent.


Och det blir en försiktig policy för att inte upprepa debaclet från i somras, då företaget begärdes i konkurs.


 - Här gäller det att vara försiktig och inte dra på oss stora kostnader, utan att börja lugnt och ta det säkra före det osäkra, säger företagets tillträdande VD och bruksdisponent Carina Andersson, till P4 Västmanland.


Det blev klart med de nya ägarna i går, och i samma veva fick företaget en order värd 20 miljoner från det norska oljeproduktionsbolaget APL.


Det betyder att verksamheten i nya Ramnäs Bruk är räddad åtminstone några månader framåt. Men om företaget kan fortleva på lång sikt går inte att säga.


 - Det kan man aldrig garantera, men vi hoppas. Jag ligger på och har varit ute och rest i fjorton dagar, vi har träffat kunder och jag vet att det är order på väg in. Men om vi får dem vet man aldrig för det är hård konkurrens från japaner, kineser och spanjorer, säger Robert Rehbinder, styrelseordförande i nya Ramnäs Bruk AB.


Rehbinder representerar den största ägaren, Svenskt Rekonstruktionskapital, som nu alltså äger 60 procent av aktierna i det nya bolaget.


Han tror på kättingfabriken, vilket är orsaken till att man har gått in och satsat kapital.


 - Ramnäs är världens absolut bästa kättingtillverkare, och vi tror att det finns goda möjligheter att tjäna pengar på det här bolaget, säger Rehbinder till P4 Västmanland.