Rektor välkomnar kontaktpoliser

Nu har de flesta skolor i länet fått en så kallad kontaktpolis som framförallt ska vara ett stöd för skolledningen och en direkt kontakt in i polishuset. Tanken med kontaktpoliser är ju väldigt god, men tyvärr hinner vi inte träffa honom så ofta som vi skulle vilja, säger en rektor P4 Västmanland talat med.

Lärare och rektorer ska veta vem de ska ta kontakt med om de behöver diskutera problem på skolan eller om de är oroliga för en elev. Det kan handla om ordningsproblem, skolk och slagsmål. Och kontaktpoliserna ska ha minst ett inplanerat möte var sjätte vecka med sina skolor.

Eija Salminen är rektor på Skiljeboskolan i Västerås, men hon är inte helt nöjd med hur samarbetet med kontaktpoliserna fungerar.

Tanken med kontaktpoliser är ju väldigt god, men tyvärr hinner vi inte träffa honom så ofta som vi skulle vilja. Vi skulle behöva en eller flera poliser som snabbt skulle kunna komma till skolan om vi behöver det.

– Jag vill ha en tätare kontakt med kontaktpolisen, helst en träff var tredje vecka, ibland oftare om det finns behov, säger Eija Salminen till P4 Västmanland.

Per Vikman är närpolischef i Västerås och ansvarig för kontaktpoliserna i Västerås, Surahammar och Hallstahammar.

– Om man tittar bakåt i tiden, kanske tjugo år, så fanns det ju kvarterspoliser i länet. Nu har vi tappat den goda kontakten med skolan och det här är vårt sätt att hitta medelvägen i säkerhets- och ordningsfrågor, säger Per Vikman.

Men enligt Per Vikman kommer det att ta lite tid innan projektet sätter sig.

– Det är ett stort omfattande projekt och det tar lite tid innan ramarna sätter sig. Man ska vara medveten om att det behöver ta den tiden för att ett så här omfattande projekt ska fungera fullt ut, säger Per Vikman till P4 Västmanland.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".