Köpings kommuns webb. Foto: Kennet Lindquist/SR.

Köping blev Norrköping på webben

I höstas testade Köpings kommun en automatisk översättning av texterna på kommunens hemsida, men översättningsfunktionen var för dålig och fick tas bort.

Norbergs kommun kommer att ha kvar den automatiska översättningstjänsten på sin hemsida, trots de många fel som blir i de översatta texterna. I Köping resonerade man annorlunda, det var främst översättningen till finska som blev för dålig, enligt Emma Andréasson, informatör på Köpings kommun.

-- Det blev inget bra. Det blev rena felaktigheter och man fick ingen hjälp av den här översättningen, därför valde vi att ta bort den helt enkelt, säger Emma Andréasson.

I höstas provade Köpings kommun ett gratis översättningsprogram som översatte texterna på kommunens hemsida till en mängd olika språk genom ett klick på hemsidan. Men felen i den finska översättningen blev fler än kommunen kunde acceptera i och med att Köpnings kommun är förvaltningsområde för det finska språket.

Kommunen valde då att ta bort den automatiska översättningen, både till finska och till andra språk. Istället har delar av hemsidan översatts till finska och engelska av professionella översättare. Först funderade kommunen på att ha kvar den automatiska översättningen bara till engelska, men det blev inte så lyckat.

-- När vi testade det så har vi sett att den på vissa ställen översätter "Köpings kommun" till "Norrköpings kommun" till exempel, så ännu så länge tycker vi inte att den fungerar tillräckligt bra för att vi ska kunna använda den, säger Emma Andréasson till P4 Västmanland.

Möjligen kan Köping införa automatisk översättning till engelska och finska igen, berättar Emma Andréasson, men då måste först översättningsprogrammen förbättras.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista