Mer samordning av rehabilitering

Samordningförbundet som ska förbättra rehabliteringen av långtidssjukskrivna i KAK-området börjar arbeta den första maj.

Det är två månader senare än planerat. Försenigen beror på oenighet om hur besluten ska fattas.

Syftet med ett samordningsförbund är att samordna och effektivisera rehabiliteringsinsatserna så att folk snabbare kan komma ut till arbete och försörja sig själva. Och tack vare att man samarbetar kan man också använda resurserna som är avsedda för rehabiliteringsåtgärder på ett effekivare sätt.

Starten för samordningsförbundet i KAK - Köping, Arboga, Kungsör - var tänkt till första mars men blev försenad eftersom kommunerna och landstinget inte var överens om förbundsordningen, alltså om besluten i förbundets styrelse ska fattas med en enkel eller absolut majoritet.

– Efter ett extra ägarmöte är man nu överens och förbundet kan börja jobba den första maj, säger Thomas Wihman, Miljöpartiets landstingsråd till P4 Västmanland.

Och fler samordningsförbund är på gång. Enligt Thomas Wihman ska ett förbund mellan Västerås stad, landstinget, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan starta den första maj och ett förbund där Hallstahammar och Surahammar ingår har en tidsplan för start den första januari nästa år. Diskussioner pågår även med Sala kommun.

För närvarande finns den här typen av samarbete bara i norra länet och det är de goda erfarenheterna därifrån som har lett till att flera förbund nu är på gång.

Jouko Kaijanen
nyheterna@vstm@sr.se

Dessa är med i förbundet

Arboga kommun
Kungsörs kommun
Köpings kommun
Landstinget
Försäkringskassan
Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista