Flera äldreboenden kritiseras

Fyra äldreboenden i Västerås måste redovisa hur de ska förbättra kvaliteten på sina boenden. Det efter en granskning av de äldreboenden som kvalitetsupphandlats de senaste två åren, då vissa brister upptäcktes.

Tanken med granskningen är att man ska se om utförarna håller den kvalitet och det innehåll man lovat och också se om kvaliteten förbättrats eller försämrats efter upphandlingen. Och generellt kan man då säga att boendena har förbättrat kvalitén i sina speciella profiler, som till exempel mat och måltider eller djur och natur. Men det finns det fortfarande andra saker att jobba på.

– Man behöver till exempel förbättra genomförandeplaner och kanske ha en tydligare struktur när det gäller dokumentation. I en del fall behöver man också jobba mer med rehabiliteringsplaner och liknande, säger Eva Sahlén, direktör på sociala nämndernas stab som står bakom granskningen.

Av de äldreboenden som granskades är det Hagalidsgården, Eriksborg, Södergården och Rösegården som nu ska redovisa vilka åtgärder de ska vidta för att rätta till bristerna som upptäckts i undersökningen. Men enligt Eva Sahlén hade inget av boendena sådana brister att det behövs mer drastiska påföljder just nu.

– Några av dem har inte ens varit i gång ett år med en ny utförare och det är klart att vi vet att det tar lite tid innan man har upparbetat nya rutiner, säger Eva Sahlén.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista