Anja Rajic och Jimmy Endeley. Foto: Victoria Holmgren/Teater Västmanland.

Ny pjäs ska få unga att tänka till

Till helgen har Unga Teater Västmanland premiär sin pjäs Alla Olika Alla Lika. Det är en pjäs baserad på mängder av intervjuade ungomar i Västmanland, och det handlar om de sju diskrimineringsgrunderna som finns i Sverige såsom bland annat ålder, kön och etnicitet.

Paula MacManus är den som har förvandlat intervjuerna till en teaterpjäs.

– Vi hade ett seminarium innan vi började produktionen om vad politiker gör för ungdomar och då var det en tjej i publiken som skrek "ni gör ju ingenting, ni lyssnar inte, ni bara snackar". Och då kände jag att hon har ju helt rätt, säger Paula MacManus.

De två skådespelarna Jimmy Endeley och Anja Rajic ger liv åt ungdomarnas alla funderingar kring olika orättvisor och hinder som möter en ung människa av idag. Det sker väldigt tv-mässigt med ett högt zappande tempo. Förutom att pjäsen bygger på intervjuer så är också själva pjäsen väldigt interaktiv, publiken sitter nästan som i scenrummet och förväntas också flytta på sig när frågan kommer.

Skådespelerskan Anja Rajic tycker att det finns en viktig tanke att ta med sig hem när man sett pjäsen:

– Att man ska vara snäll mot alla. Alla är vi olika, men ändå är vi lika och man måste skapa en förståelse för alla, säger Anja Rajic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".