Halvdålig översättning av Norbergs webbsida, gjord av en automatisk webbtjänst. Foto: Kennet Lindquist/SR.

Språkproblem på Norbergs webb

Norbergs kommun har sedan början av mars en ny hemsida som erbjuder information på fem olika språk. Kommunen har valt att inte anlita någon översättare, vilket gör att vissa ord och formuleringar blir obegripliga.

Informatören Ulrika Sunnerfeldt förklarar hur översättningen gjorts:

– Det går till så här att det här är en gratistjänst. Det sker maskinellt. Det är det är inte så att vi sitter och matar in ord för ord utan det sker med automatik genom att man installerar en modul som sköter om det här, säger hon.

Är ni stolta över den nya hemsidan som den ser ut?

– Vi är stolta över vår hemsida ja, men sen finns det självklart saker i översättningen som vi kommer att jobba med, säger Ulrika Sunnerfeldt.

Eftersom översättningen gjorts per automatik har en del fel smygit sig in i de olika texterna. Kommunen har också fått in en del klagomål kring det.

Den som till exempel vill veta mer om kommunen på engelska kan klicka vidare på if Norberg som kanske skulle ha blivit about om en översättare hade fått sätta tänderna i texten.

En finskspråkig besökare kan också få lite huvudbry över att det står ifall Norberg som kanske kan låta lite fel för att lockas till att läsa mer om kommunen.

Men ekonomin går före den bild som besökaren kan få av felaktiga översättningar till den nya hemsidan, säger Ulrika Sunnerfeldt.

– Det är självklart så att i den bästa av världar så skulle vi vilja kunna erbjuda översättningar på ett antal språk själva, men det har vi ingen möjlighet till rent ekonomiskt. Därför har vi liksom flera andra svenska kommuner valt att använda oss av det här för att kunna erbjuda översättningar överhuvudtaget.  

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".