Skabben orsakar irriterande klåda

Skabb blir allt vanligare

Hudkliniken på Centrallasarettet i Västerås får ta emot allt fler personer som drabbats av skabb. Det handlar om ett spindeldjur, knappt en halv millimeter långt, som ger klåda eftersom det gräver centimeterlånga gångar under huden.

– Symptomen är i första hand klåda framför allt på kvälls- och nattetid. Men det finns andra hudsjukdomar som kan orsaka klåda, men det här är en specifik klåda, säger Ali Guleed som är överläkare på hudkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.

Han berättar att den här klådan många gånger förekommer hos friska patienter som inte annars har andra sjukdomar, exempelvis tonåringar och äldre som är friska. Det handlar om klåda som man inte hittar andra orsaker till. När patienter har en generaliserad klåda måste man misstänka skabb, säger Ali Guleed:

– Det är inte alltid skabb, men man måste misstänka det.

Smittan överförs i nära kontakt eller direktkontakt med en person som har skabb. Dålig hygien är inte en orsak till att en person blir smittad.

Behandlingen mot skabb görs med ett speciellt läkemedel, en salva. Den som har skabb smörjer in hela kroppen med den och får sedan inte duscha på 24 timmar för att behandlingen ska ge effekt.  

Annika Nordin
nyheterna@vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".