Moa och Samuel Forsén provspelar då kulturskolan höll öppet hus. Foto: Eva Kleppe/SR.

Hårt tryck på Västerås Kulturskola

Väldigt många ansöker nu om en plats på Västerås Kulturskola. Cirka 1 000 barn står just nu i kö. För att få börja spela gitarr och piano, som är mest populärt, är väntetiden minst ett år.

Västerås Kulturskola har idag cirka 3 000 elever och blev nyligen utsedd till årets musik- och kulturskola i Sverige för att man har bra verksamhet, men man klarar samtidigt inte av att ta emot alla som vill börja där.

Helena Jönsson, administrativ samordnare på Västerås kulturskola, tycker att det är synd:

– Det är tråkigt att inte kunna erbjuda plats åt de här eleverna på en gång. För man vet ju att barn vill ju börja på en gång med det de har anmält sig till.

– Föräldrar ringer och frågar hur ser det ut nu för mitt barn, var finns de i kön, och så talar man om vilken plats de befinner sig på. Det är ju inget roligt besked att ge att det kommer nog att dröja ett år till innan ditt barn får börja spela, säger Helena Jönsson.

Fiol och andra stråkinstrument och blåsinstrument kan man i princip få börja spela direkt. Men när det gäller gitarr, som är allra poulärast, står just nu cirka 230 barn i kö och det tar minst ett år eller kanske flera år att få en plats. Nästan lika lång kö är det till klaverinstrument som piano och keyboard. Väljer man sång eller trummor gäller det också att ha tålamod.

Snart är det sista dagen att anmäla sig till höstens kurser och nyligen höll kulturskolan öppet hus där den som ville kunde prova på att spela olika instrument. Filippa Hedlund 6 år var en av många som gillade att spela gitarr:

– Det var roligt att spela gitarr, bra, man kunde lära sig sånger, säger hon.

Men om hon nu vill börja spela gitarr lär hon alltså få vänta. Filippas mamma Josefin är kritisk till de långa köerna:

– Det är ju alltid besvärligt att det tar så många år när det gäller intressen. Det gäller att vara ute i god tid. Intresset måste också finnas på plats när man har chans att komma in, så det är klart att det är besvärligt. Vi får väl anmäla oss så får vi se när vi kommer in, säger Josefin Hedlund.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".