Många behöver nya pass

Hösten 2005 utfärdades de första femårspassen och 8 000 länsbor fick sådana pass som snart måste bytas ut för den som planerar en utlandsresa. Det här gör att det kan bli hårt tryck på polisens passexpeditioner i sommar.

– Av erfarenhet vet vi att många kommer på i sista stund att passet håller på att gå ut eller har gått ut. De här nya passen från hösten 2005 som går ut gör att belastningen ökar, säger Jessica  Rönnevall som är gruppchef vid polisens serviceenhet i Västmanland.

Även de som bor i Falun, Avesta och Ludvika kommer att behöva vända sig till polisstationerna i norra Västmanland eftersom deras passmyndigheter har stängt.

– Det gör ju att det med största sannolikhet kommer att öka trycket på polisstationerna i Fagersta och Sala, säger Jessica Rönnevall.

Alla passtationer i länet kommer att hålla öppet under sommaren.

Hon rekommenderar att den som behöver ansöka om ett nytt pass är ute i god tid:

– Ju fler som ansöker tidigare här nu gör ju att trycket under sommarmånaderna lättar. Det gör ju också att folk slipper köa i flera timmar, säger Jessica Rönevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista