Dålig arbetsmiljö hos åklagaren

En medarbetarenkät som gjordes på Åklagarkammaren i Västerås i december förra året visar att personalen tycker att det mesta har försämrats de senaste åren, och att man har en mycket ansträngd arbetssituation.

Totalt 20 av 28 anställda har svarat på enkäten som genomfördes i december 2009. Medarbetarenkäten visar att de anställda upplever en klar försämring inom nästan samtliga områden som enkäten frågar om när man jämför med tidigare år.

Samtidigt upplever dock en majoritet av de anställda att de är mycket engagerade i sitt arbete och att de har ett bra samarbete med sina arbetskamrater. Men bara 40 procent av de som svarat är nöjda med sin totala arbetssituation på åklagarkammaren. Det kan jämföras med 2006 då 90 procent var nöjda.

 När det gäller samarbete och gemenskap är det bara 35 procent att de tycker att man har ett öppet klimat på åklagarkammaren. 2006 var den siffran 90 procent. Bara 20 procent tycker att de kan påverka sitt dagliga arbete.

Allra sämst är siffrorna som gäller arbetsmiljön. Bara 25 procent tycker att de får stöd från arbetsledningen att prioritera arbetsuppgifter vid hög belastning, och bara 17 procent av de anställda tycker att de får stöd från arbetsledningen under och efter ett särskilt påfrestande mål. Det kan jämföras med 2008 då den siffran var 63 procent.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".