SOS alarm kräver hjälp till flyktingar

Det måste inrättas någonslag jour dit flyktingar kan vända sig på kvällar, nätter och helger. Det kravet ställer nu SOS Alarm.

Som det är idag är flyktingarna lämnade vind för våg och SOS Alarm i Västerås får ofta samtal från flyktingar till 112 även i icke-akuta ärenden.


-De ringer till oss och det handlar ofta inte om någon nödstituation utan det handlar om att de behöver stöd av olika slag för att lösa olika pratiska problem, säger Sven-Runo Bergqvist , VD på SOS Alarm till P4 Västmanland.


-Det kan handla om allting. Det kan vara konflikter eller det kan handla om att de vill veta hur man ska göra i olika situationer, alltså ren informationsverksamhet eller stödjande verksamhet som inte råkar inträffa under kontorstid.


Enligt Sven-Runo Bergqivst är det Migrationsverket och kommunerna som har resurserna och delat ansvar i den här frågan. Men vem som ska hjälpa till här kan inte SOS Alarm ta ställning till.


-Det viktiga är att vi markerar att här har vi en grupp i samhället som har en otrygg situation och som i den här situationen blir otrygga även för andra. Det måste ju vara en hemsk situation att komma till ett främmande land, inte kunna språket och inte har någon att vända sig till när man får problem,konstaterar Sven-Runo Bergqvist.


Och nu kräver alltså SOS Alarm att det inrättas någon slags jour för flyktingarna.


-Ja, det borde vara ett krav från alla att man inte lämnar flyktingarna vind för våg så mycket som man gör idag,säger Sven-Runo Bergqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".