Landstinget anklagas för kollektiv bestraffning av personal

Landstinget Västmanland har stämts inför Arbetsdomstolen igen. Den här gången anklagas landstinget för att ha tillämpat kollektiv bestraffning, och för personlig kränkning av en anställd som känner sig felaktigt utpekad som porr-surfare.

I juni förra året upptäcktes att någon eller några i ett litet arbetslag på Barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen i Västerås hade använt avdelningens dator för att besöka porrsidor på internet.


Det fick landstinget att först stänga av arbetslaget i drygt två veckor, och sedan omplacera samtliga från natt- till dagtjänst.


En av dem, en kvinna som då var visstidsanställd, har nu gått vidare till Arbetsdomstolen. Där företräds hon av sin fackförening, Västerås lokala samorganisation, LS.


LS hävdar att landstinget har gjort sig skyldigt till kollektiv bestraffning. Hela arbetslaget hade en gemensam kod för att ta sig in på datorn och ut på internet; därför gick det inte att bevisa vem som varit inne på porrsidorna.


Dessutom nekar kvinnan bestämt till att ha besökt några sådana sidor, skriver LS i sin stämningsansökan till AD.


LS anser också att landstinget brutit mot ett enskilt anställningsavtal och mot Medbestämmandelagen, MBL, genom att inte förhandla.


För brott mot MBL kräver LS 20 000 kronor i skadestånd.


Sjukvårdschef Christina Jogér bekräftar att landstinget inte vet vem eller vilka som var ute på porrsidorna, men försvarar omplaceringarna.


 - Vi kan inte veta vem eller vilka exakt som har gjort det här, därför att man har en gemensam arbetsplatskod som gör det möjligt att gå ut på internet.


 - Men det är en sådan känslig verksamhet och det måste vi låta gå före. Vi värnar om den här verksamhetens behov, säger Jogér till P4 Västmanland.