Ja igen till Björnö-avverkning

Ytterligare ett beslut talar nu för att det verkligen blir nedkapning och avverkning av träd på en sjättedel av skogen i naturområdet Björnön i Västerås. Igår gav nämligen markägaren stadens fastighetsnämnd klartecken till det bolag som driver Västerås flygplats att dels avverka 4 hektar skog på Björnöns högsta punkt, dels kapa ner träd med 5 till 25 meter på 39 hektar i området.
Att dra in på banlängden istället för att som nu avverka och kapa ner träd på en sjättedel av Björnöns yta tror fastighetsnämndens socialdemokratiske ordförande Kent Ryberg skulle leda till en nedläggning av flygplatsen inom några år. Dessutom kan man i framtiden räkna med större flygplan, säger Ryberg som över huvud taget anser att flygsäkerheten måste gå före naturintresset. Som enda parti emot den nu beviljade ansökan tycker miljöpartiet att nedkapning och avverkning av totalt 43 hektar skog, motsvarande 43 fotbollsplaner, är ett alldeles för stort ingrepp i området. Det kommer till exempel att ta tid att göra de 4 hektar som ska avverkas till ängsmark, det kommer att ta 25 år, säger partiets representant i fastighetsnämnden vid gårdagens möte Mikael Vilbaste. I likhet med friluftsfrämjandet och naturskyddsföreningen tycker miljöpartiet att banan istället ska flyttas in, bort från Björnön, säger Vilbaste till SR Västmanland. Frågan manglas nu vidare i stadsförvaltningen i Västerås för beslut bland annat i kommunfullmäktige den 31 januari och den 8 februari slutligen i byggnadsnämnden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".