Skatteverket röjde skyddade adresser

Skatteverket i regionen skärper nu sina rutiner för hanteringen av post till personer med skyddade personuppgifter.
Detta efter att en man som själv har skyddade personuppgifter av misstag fått tio andra personers post, med deras skyddade adresser.

- Vi ser otroligt allvarligt på det som har hänt, vi har alltså allvarligt brustit i kvalitén i hanteringen av de här postförsändelserna och det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Margareta Sagström-Ekblom, som är kontorschef på Skatteverkets regionkontor i Eskilstuna.
Skyddade personuppgifter kan någon ha som exempelvis är utsatt för hot, och uppgifterna om bostadsadress får därför inte lämnas ut.
Men i det här fallet blev det fel när Mälarenergi skulle skicka ut fakturor till tio personer med skyddade personuppgifter.
Mälarenergi skickade, som man brukar när det gäller sådana här fall, fakturorna vidare till Skattemyndigheten, som i sin tur ska skicka försändelserna vidare till adressaterna. Men i det här fallet stoppades alla fakturor i samma kuvert och skickades en av adresserna.
Efter det här har nu Skatteverket ändrat rutinerna, så att försändelserna kontrolleras av två personer innan de skickas iväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".