Västerås plus 33 miljoner kronor 2003

Västerås stad gjorde förra året ett överskott på 33 miljoner kr. Det visar bokslutet för 2003, som presenterades idag, men det finns fortfarande obalanser, berättar ekonomidirektör Lena Lundberg.

– Det finns till exempel obalanser på vård och omsorgssidan,  säger Lena Lundberg.

Av nämnderna gick till exempel barn- och ungdomsnämnden plus 9 miljoner kr och äldrenämnden plus 4,6 miljoner kr. Samtidigt gick flyktingverksamheten back med 5,7 miljoner kr, nämnden för funktionshindrade minus 4,7 miljoner kr och individ- och familjenämnden minus 3,6 miljoner kr.

– Det har gått åt mer försörjningsstöd och hjälp till enskilda och familjer som har ekonomiska svårigheter i dagens Västerås - där gick det åt sex miljoner mer än vad vi hade budget för, säger individ- och familjenämndens ordförande vänsterpartisten Mats Ericsson.

– Sedan har vi å andra sidan i nämnden kämpat hårt med ekonomin och fått vissa överskott som balanserar den här nivån.

Överskottet för staden som helhet förra året på 33 miljoner kr det beror framför allt på sparbeting och mer skatteintäkter än befarat, säger kommunstyrelsens ordförande Åke Hillman, men reserverna är slut.

– Det kommer att bli spännande, men jag hoppas att vi ska kunna klara oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".