Skadestånd för lång väntan på dom

Idag kom domen i Stockholms tingsrätt som gäller två bilskoleföretagare som stämde staten på grund av en mycket lång handläggningstid i Västmanlands tingsrätt. Företagarna väntade i nästan sex år på en dom som aldrig kom. De får nu 50 000 kronor vardera i skadestånd för sin långa väntan.

– Det känns ju skönt att vi har fått ett avslut så långt. Då har man en färdig del på den biten, så det känns bra tycker jag, säger Mattias Jansson som är en av företagarna.

Historien började redan år 2001 då de båda bilskoleföretagen inledde ett samarbete. Men det uppstod en ekonomisk konflikt som hamnade hos tingsrätten. Men ingenting hände där och år 2006 fick Västmanlands tingsrätt kritik från Justitieombudsmannen för den långa handläggningstiden i målet.

Bilskoleföretagarna tröttnade och gjorde upp i godo. Justitiekanslern som sedan granskade fallet erbjöd ett skadestånd på 25 000 kronor vardera för den långa väntan, men det tyckte företagarna var för lite pengar och de begärde 75 000 kronor av staten. Enligt dagens dom i Stockholms tingsrätt får de nu 50 000 kronor vardera.

– Det får man väl kanske vara nöjd med misstänker jag, säger Mattias Jansson.

Känner du att du har fått upprättelse nu?

– Bästa upprättelsen hade varit om tingsrätten och staten hade gjort riktigt och rätt från början. Då hade ju alltihop varit ur världen. Det är ju väldigt länge sedan som den här processen startade, men det är ju ett litet plåster på alla obekvämligheter som har varit. Det är ju en markering i alla fall att man kan inte från statshåll göra precis hur som helst, säger Mattias Jansson till P4 Västmanland.

Organisationen Centrum för rättvisa har engagerat sig i fallet. Anna Rogalska Hedlund som är jurist där är nöjd med dagens dom.

– Det är tredje gången på kort tid som domstolar fördubblar det belopp som justitiekanslern är redo att betala. Det är en ganska tydlig markering att beloppen ska vara höga och högre än justitiekanslern betalar, säger Anna Rogalska Hedlund.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista