Fortsatt kamp för rysslägret i Krampen

Vänsterpartiets ledare Ulla Hoffman ger sig inte när det gäller att få regeringen att öppna arkiven kring de ryska fånglägren i Sverige under andra världskriget.

Nu kräver hon återigen besked om varför bland andra de 900 ryssar som fanns i lägret i Krampen i Skinnskatteberg utvisades till Sovjet och också besked om vad som hände dem. Hon begärde samma sak för några år sedan av den dåvarande utrikesministern Anna Lind. Något svar fick hon inte då varför frågan nu går till den nuvarande minstern Laila Freivalds. Ulla Hoffman har besökt minnesstenen i skogarna bakom Karmansbo.

Samtidigt arbetar kolsvabon och lägerforskaren Yngve Gunnarsson och ytterligare några historiskt intresserade med att röja upp området och visa hur de många barackerna stod och hur området i övrigt var planerat.

-Det gäller att värna vår historia, säger Yngve Gunnarsson.

I slutet av februari kan ett möte med Skinnskattebergs kommun, där lägret ligger, och länsstyrelsen bli aktuellt där en mer omfattande plan för samtliga ryssläger och ryssvägar skall skissas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".