Högerextremt parti i Surahammar

I valet ställer för första gången Svenskarnas parti upp i Surahammars kommun. Partiet är inte helt nytt, förut hette det "Nationalsocialistisk front" och sedan "Folkfronten". På organisationen Expo menar man att det är ett nazistiskt parti.

– Man har gjort en förändring av sitt partiprogram och principprogram, det vill säga man har plockat bort saker där som står om att man vill införa ämnen som rashygien i skolorna och några sådana här bitar, men fortfarande återfinns en hel del saker som är klassiska nationalsocialistiska programpunkter, om man säger så. Så jag skulle utan tvekan fortfarande klassa det som ett nazistiskt parti, säger Kenny Hjälte, på Expo.

Enligt Kenny Hjälte har nu nedlagda Nationalsocialistisk Front, NSF, en diger historia kantad av våld som en del av deras medlemmar utfört, men det har också varit mycket protester mot partiet. NSF fick i förra riksdagsvalet omkring 1 400 röster och ställde upp i några kommunalval men blev inte invalda.

Kenny Hjälte menar att namnbytet, först till Folkfronten och därefter till Svenskarnas parti, är ett sätt att försöka få fler röster. "Svenskarnas parti" ställer i år upp i riksdagsvalet, i landstingsvalet i Kalmar och i sju kommuner i landet, bland dem Surahammar.

Mikael Johansson, förstanamn för Svenskarnas parti i Surahammar, menar att det finns enskilda personer i partiet som varit medlemmar i NSF, även han själv, men han menar ändå att de båda partierna inte har något med varandra att göra. Han svarar varken ja eller nej på frågan om partiet är nazistiskt.

– Vi kallar oss nationalister och sedan får varje betraktare läsa igenom punktprogrammet och besluta själv var han tycker att vi står och vad vi är för ena, säger Mikael Johansson.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".