Rörelseprojekt i Västerås förordar egen träning före sjukgymnastik

Som P4 Västmanland berättat tidigare är det än så länge inte aktuellt i Västmanland att införa systemet med fysisk aktivitet på recept, som nu testas i landsting på flera håll i landet. Men sedan tre månader tillbaka finns ett pilotprojekt på Centrallasarettet i Västerås, Rörelseslussen, som i liten skala arbetar på ungefär samma sätt.

Idén till Rörelseslussen kom från sjukgymnasterna på Centrallasarettet som såg ett behov av att bryta trenden för de patienter som fastnat i en cirkel av ständig sjukgymnastik, och som egentligen är mogna att gå vidare och träna på egen hand.

- Sjukvården har inte riktigt råd att låta relativt friska människor gå kvar inom sjukgymnastiken och träna, när de lika gärna skulle kunna göra det hos någon friskvårdsaktör, säger Britt-Marie Westholm på landstingets folkhälsoenhet, som är en av projektledarna. Än så länge omfattar Rörelseslussen bara fyra kliniker i Västerås: Penttis sjukgymnastik, sjukgymnastiken på Centrallasarettet, Bäckby vårdcentral och Citypraktiken. Men slår projektet väl ut har Britt-Marie Westholm förhoppningar om att Rörelseslussen så småningom ska kunna omfatta hela Västmanland. Till stora delar liknar Rörelseslussen den stora reform med fysisk aktivitet på recept, FAR, som just nu sveper över landet, men som inte är aktuell i vårt landsting. Skillnaden är att man i Rörelseslussen arbetar med rekommendationer i stället för recept. Det kan ses som ett slags mjukstart som lägger det medicinska ansvaret på patienten, inte på läkaren. Skulle sedan landstinget ansluta sig till FAR-modellen i stället, så är Britt-Marie Westholm enbart positiv:

-Huvudsaken är att vi får ett system där patienterna får insikt om vad fysisk aktivitet kan göra för dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista